Prețurile la apartamente au explodat în România, dar există și excepții: apartamentele din București, mai ieftine

de: Alexandru Puiu
14 02. 2022

Prețurile la apartamente au crescut foarte mult în ultimul an în mai multe regiuni ale României. În mod previzibil, însă, există și excepții de la regulă. Chiar și în București, în anumite cartiere, prețurile sunt mai mici.

Media scumpirilor la imobiliare în Capitală este de aproximativ 4%. La această valoare s-a ajuns însă în contextul în care există zone cu prețuri mai mari cu 19%, în timp ce într-o zonă din București plătești cu 16% mai puțin pentru un apartament cu două camere decât în ianuarie 2021. În cazuri foarte rare, prețurile au rămas neschimbat sau au suferit modificări infime spre inexistente.

Unde trebuie să-ți iei un apartament în București, dacă vrei să fie mai ieftin

Percepția generală este că prețurile la locuințe au crescut foarte mult în România, mai ales în orașe precum București, Brașov, Cluj, Timișoara. În realitate, peste tot, există excepții, mai ales în cazul blocurilor vechi de locuințe.

Pornind de la prețurile la apartamente cu două camere postate pe anunțul.ro, Economica a publicat o analiză a schimbărilor de prețuri în intervalul 1 ianuarie 2021 – 1 ianuarie 2022, la o distanță de 12 luni. Astfel s-a ajuns la concluzia că nu există diferențe de preț la un an la altul în cazul în care deții o proprietate sau te gândești să faci o astfel de investiție în Iancului – Mihai Bravu, Pantelimon, Rahova – Sebastian, în București.

După cum se poate vedea în tabelul de mai jos, în zona Iancului Mihai Bravu, prețurile la apartamente cu două camere au înregistrat o variație de -1% în 12 luni, pentru o medie de 74.700 de euro pe locuință. În Rahova Sebastian, deși variația de preț a fost similară, valoarea de achiziție în condiții similare este de 55.445. În Pantelimon, cu o creștere de 1%, dai aproximativ 60.000 de euro pe un apartament.

Pe de altă parte, au crescut prețurile cu 19% în Bucureștii Noi – Dămăroaia. Acolo, prețul mediu este de 85.300 de euro. În zona 13 septembrie, după o creștere de aproximativ 13% în ultimul an, prețul mediu a sărit la 115.000 de euro.

Cea mai fascinantă evoluție s-a înregistrat însă tot în București. În patru cartiere, prețurile sunt mai mici. Este cazul apartamentelor din Tineretului-Timpuri Noi (-5,5%), Victoriei-Romană (-7%), Vitan (-10%) și 1 Mai – Domenii (-16%).

Ce prețuri cer proprietarii apartamentelor de două camere
Infogram